Uw advocaat in Amsterdam! Voor erfrecht, schade en aansprakelijkheid, oplichting, familierecht, beleggingsfraude, arbeidsrecht en bankrecht.

loonvordering

Ziek zijn als werknemer, wat nu?

Wanneer is een werknemer ziek? Er zijn verschillende aspecten waar je naar moet kijken om te bepalen of een werknemer ziek is of niet. En als een werknemer ziek is, heeft de werknemer dan verplichtingen? En heeft een werkgever verplichtingen? In dit blog lees je over ziekte bij werknemers en de verplichtingen die daaruit voortvloeien vanuit zowel de werknemer als de werkgever.  Ziek volgens de wet Als er wordt gesproken van een zieke werknemer, dan gaat [...]

2024-03-07T22:20:34+01:0010 april 2022|Divers|

Hoe kom je aan je salaris als je werkgever door UWV verplicht is langer loon door te betalen?

Als een werknemer ziek wordt, moet de werkgever maximaal 2 jaar het salaris betalen. Als de werknemer na 2 jaar nog steeds ziek is, kan de werknemer een arbeidsongeschiktheidsuitkering (WIA) aanvragen bij UWV. Soms neemt het UWV deze aanvraag nog niet in behandeling omdat de werkgever niet aan zijn verplichtingen heeft voldaan. UWV besluit dan dat de loondoorbetalingsverplichting wordt verlengd. Wat moet een werknemer dan doen? Hoe zorg je er voor dat je je salaris alsnog ontvangt?

2022-08-11T17:08:50+01:0022 augustus 2017|Ontslag, Salaris vorderen|

Wat moet een werknemer doen als hij geen salaris ontvangt?

Als een werknemer geen salaris ontvangt, moet hij in actie komen en een loonvordering instellen. Afwachten is geen optie. Je kunt de zaak op twee verschillende manieren aanpakken. Als de werkgever niet wil betalen dan volgt meestal een kort geding bij de kantonrechter. Als de werkgever niet kan betalen dan moet het faillissement worden aangevraagd. Bij faillissement ontvangen de werknemers hun achterstallige salaris via het UWV. Dat wordt de faillissementsuitkering of loongarantieregeling genoemd.

2021-10-29T12:55:06+01:0012 april 2017|Faillissementen, Salaris vorderen, Tips|

Kun je het faillissement van een “Limited” aanvragen in Nederland?

Nederlandse ondernemers kunnen een buitenlandse rechtspersoon zoals de Engelse "Limited" (Ltd.) oprichten waarmee ze alleen actief zijn in Nederland. Het gaat soms om ondernemers met een fraude- of faillissementsverleden, die -niet voor de eerste keer- niet aan hun verplichtingen doen. Wat nu als je geld tegoed hebt van zo'n limited en het bedrijf betaalt niet? Kun je dan bij de Nederlandse rechter terecht om faillissement aan te vragen of moet je een dure procedure in het buitenland voeren?

Minder snel ontbinding wegens verstoorde arbeidsverhouding

Als een werkgever ontslag van een werknemer wil kan hij ontbinding van de arbeidsovereenkomst verzoeken bij de kantonrechter. Sinds de invoering van de nieuwe arbeidswetgeving (WWZ) zijn de regels aangescherpt. De gronden (redenen) moeten voldragen zijn; het is niet meer zo dat de werkgever meerdere redenen kan aanvoeren die samen opgeteld voldoende zijn. Bovendien gelden voor de gronden aparte eisen. De werkgever in deze zaak was in een voorafgaande procedure veroordeeld om loon te betalen. Door te stoppen met de salarisbetaling was de arbeidsverhouding verstoord geraakt, maar omdat de werkgever daar zelf de hand in heeft gehad, leidt de verstoorde arbeidsverhouding niet tot ontbinding. Verder moet disfuctioneren worden bewezen, bijvoorbeeld door een functioneringsverslag, en moet de werkgever de werknemer kans op verbetering bieden (verbetertraject).

2021-10-29T12:57:56+01:0014 februari 2017|Ontslag, Salaris vorderen, Uitspraken|

Fraude met pensioenpremies: wat te doen?

In de zaak die we hebben behandeld, liet de werkgever correcte salarisstroken aanmaken door de salarisadministrateur, waarop de pensioenpremie was vermeld. De werkgever werkte met jonge mensen en korte contracten. Er werd nooit een vaste aanstelling gegeven. Jarenlang dachten de werknemers dat zij pensioen opbouwden, maar dat was niet zo. De werknemers werden niet aangemeld. Het pensioenfonds wist dus niets af van het bestaan van deze werknemers. De werkgever stak de pensioenpremie maand in, maand uit in eigen zak. Opgeteld een hoog bedrag.

2022-08-21T12:45:23+01:0015 december 2016|Fraude en bedrog, Salaris vorderen, Tips|
Ga naar de bovenkant