Uw advocaat in Amsterdam! Voor erfrecht, schade en aansprakelijkheid, oplichting, familierecht, beleggingsfraude, arbeidsrecht en bankrecht.

schone lei

WSNP-hoger beroep

In dit blog vertellen wij u meer over de WSNP. Wat houdt dit in? En wat als de rechtbank een uitspraak doet waar u het niet mee eens bent? In dat geval kunt u in hoger beroep; ook daarop gaat deze blog in. Wat wordt verstaan onder WSNP? Indien iemand problematische schulden heeft en schuldhulpverlening heeft ingeschakeld, zal in principe eerst worden geprobeerd om in onderling overleg met de schuldeisers tot afspraken te komen. Indien dat [...]

2024-03-07T22:17:12+01:0031 januari 2024|Faillissementen, Hoger beroep, Schuldsanering|

Welke schulden vallen buiten de schone lei?

Het uitgangspunt van de Wettelijke schuldsanering natuurlijke personen (Wsnp) is dat alle schulden, die zijn ontstaan vóór toelating tot de Wsnp vallen onder de werking van de schone lei. Met de schone lei wordt bedoeld dat alle schulden worden kwijtgescholden na succesvolle afronding van het traject van de Wsnp. Echter zijn er ook niet-saneerbare schulden. Dit zijn schulden die, ook al wordt het Wsnp-traject succesvol doorlopen, niet onder de werking van de schone lei vallen. [...]

2024-03-07T16:14:58+01:0021 mei 2022|Schuldsanering|

Wat betekent schone lei?

De "schone lei" is een kernbegrip uit de Nederlandse faillissementswet. Onderdeel van deze wet is de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen (WSNP). Na een streng regime van 3 jaar (in sommige gevallen korter of langer) onder toezicht van een bewindvoerder kan de rechtbank de schone lei verlenen. Dat heeft als juridisch gevolg dat schulden niet meer afdwingbaar zijn, en daarmee vervallen. Een schone lei geeft dus een nieuwe start zonder schulden. De schone lei is opgenomen in art. 358 lid 1 Fw.

Wat als een schuldeiser na minnelijk traject (MSNP) toch betaling wil?

Een WSNP-traject eindigt als het goed is met een schone lei via de rechter. Daarmee kan de (voormalige) schuldenaar de oude schuldeisers effectief van zich afhouden. Maar wat te doen als de schulden zijn gesaneerd via een minnelijk (MSNP)traject, en na afronding vraagt een schuldeiser toch betaling? Wat is de beste juridische aanpak vanuit het perspectief van de schuldenaar?

2021-10-29T12:41:55+01:008 september 2016|Faillissementen, Kort geding, Schuldsanering|

Veroordeeld wegens toeslagfraude, maar toch schone lei

Een moeder pleegt voor een bedrag van € 44.095 fraude met kinderopvangtoeslag. Zij heeft meerdere schulden en vraagt toelating tot de WSNP. Zij meldt de fraude aan de rechter die moet beslissen over de toelating, en de rechter laat haar vervolgens toe tot de regeling. Tegen het einde van de looptijd van de WSNP wordt onze cliënte gedagvaard voor de strafrechter. Wegens de fraude wordt zij veroordeeld tot een taakstraf. Zij vertelt op de strafzitting dat zij inmiddels in de WSNP zit.

Ga naar de bovenkant