Instantie: Rechtbank Midden-Nederland

Datum uitspraak: 18-05-2016
Datum publicatie: 19-08-2016
Zaaknummer: C/16/372531 / HA ZA 14-527

Rechtsgebieden: Civiel recht
Bijzondere kenmerken: Eerste aanleg – enkelvoudig

Inhoudsindicatie: Uitleg van overeenkomst.

Vindplaatsen: Rechtspraak.nl

 

Commentaar op de uitspraak

Een investeerder leent geld aan het bedrijf van een ondernemer. Beiden zijn ook aandeelhouder. Als zekerheid vraagt de investeerder aan de ondernemer om privé borg te staan voor de schuld. Jaren later vraagt de investeerder de borg op bij de ondernemer. Het bedrijf was niet in staat de lening terug te betalen. De investeerder redeneert dat de ondernemer nu moet betalen.

De ondernemer schakelt ons kantoor in. Wij nemen het standpunt in dat de borgtocht is verjaard omdat de lening langer dan 5 jaar geleden opeisbaar is geworden. De investeerder legt daarop beslag op de woning van onze cliënt en gaat naar de rechter.

De rechter volgt ons verweer.

De bedoeling die de partijen  hadden bij het aangaan van het contract wordt door de rechter uitgelegd met toepassing van de Haviltex-formule. De redenering van de investeerder dat het gaat om een contract van onbepaalde looptijd – zodat de vordering niet kan verjaren – wordt afgewezen. De investeerder moet het beslag per direct opheffen.

De zaak is een voorbeeld van hoe de rechter te werk gaat als de tekst van een contract niet voldoende duidelijkheid geeft over de afspraken. In het algemeen kun je zeggen: hoe slechter een contract, hoe groter de kans op onduidelijkheden, met onvoorspelbare rechtszaken tot gevolg. Het is het beste om belangrijke contracten niet te downloaden van internet, maar op te laten stellen door een juridisch specialist, die ook weet hoe de rechter in de praktijk met een geschil om zal gaan.

 

Geplaatst door Marius Hupkes

marius-2016

Marius Hupkes is advocaat en ondernemer

Lees hier meer nieuws over incasso.