Instantie: Gerechtshof Amsterdam

Datum uitspraak: 12-10-2011
Datum publicatie: 08-11-2011
Zaaknummer: 487552 / HA ZA 11-1086

Rechtsgebied: Civiel recht
Bijzondere kenmerk: Eerste aanleg – enkelvoudig

Inhoudsindicatie
Eiser vordert dat gedaagde, als erfgename, de kosten van de uitvaart van erflater betaald. Gedaagde stelt daartoe niet gehouden te zijn, omdat zij de nalatenschap van erflater verworpen heeft.

Vindplaats: Rechtspraak.nl

 

Commentaar op de uitspraak

Een oude man wordt verzorgd door de buren. Hij heeft weinig contact met familie. Na zijn overlijden tekenen de buren een opdracht aan de begrafenisondernemer. Zij denken dat zij de kosten niet hoeven te betalen, maar zitten toch vast aan het contract en de begrafenisondernemer wil betaald worden. Ook geven de buren wat spullen mee aan de familie van de man. Later worden de buren veroordeeld om de begrafeniskosten te betalen. De vraag is in deze zaak of zij dit kunnen claimen bij de familie. De buren van de overleden man geven ons kantoor opdracht dit uit te zoeken. Als we een brief schrijven aan de familieleden die de goederen uit het huis hebben aangenomen, dient de familie als reactie een akte in bij de rechtbank om de erfenis te verwerpen. Als je een erfenis verwerpt, hoef je de schulden ook niet te betalen.

We gaan met deze zaak naar de rechter. Als je een erfenis afwijst, mag je ook niets aannemen uit de erfenis. En dat heeft de familie – nog onbewust van de gevolgen die dat zou hebben – nu juist wel gedaan. Daarom bepaalt de rechtbank dat de familie wel erfgenaam is, ook al willen zij de erfenis niet meer, en de familie moet alsnog de kosten van de begrafenis vergoeden aan de buren (die het geld op hun beurt moeten doorbetalen aan de begrafenisondernemer).