Instantie: Gerechtshof Amsterdam

Datum uitspraak: 24-04-2012
Datum publicatie: 20-06-2012
Zaaknummer: 200.072.771-01

Rechtsgebied: Personen- en familierecht
Bijzondere kenmerk: Hoger beroep

Inhoudsindicatie
Niet-nakoming vaststellingsovereenkomst tot verdeling huwelijksgoederengemeenschap. Ontbinding vaststellingsovereenkomst. Toerekenbare tekortkoming. Redelijkheid en billijkheid. Schadeplichtigheid.

Vindplaats: Rechtspraak.nl

 

Commentaar op de uitspraak

Een echtpaar gaat scheiden. De vrouw – die niet in Nederland is geboren – heeft een luxe woning in het buitenland, compleet met zwembad. Het echtpaar moet de bezittingen verdelen, omdat volgens Nederlands recht sprake is van een gemeenschap van goederen.

De vrouw wil het huis buiten de scheiding houden en ontkent eerst dat het huis bestaat, maar de man heeft bewijs; de rechter bepaalt in de eerste procedure dat de waarde moet worden verdeeld. Dat kan door verkoop of uitkoop. Daarover worden bij de rechter afspraken gemaakt, maar de vrouw komt deze afspraak niet na. Zij zet het huis zonder overleg op naam van haar broer en zegt dat zij de afspraken niet meer kan nakomen. De man moet opnieuw procederen en vraagt schadevergoeding, maar de rechtbank wijst de eis af in de tweede procedure omdat de afspraken niet meer kunnen worden nagekomen. Het huis staat immers niet meer op haar naam. Het gedrag van de vrouw heeft zo geen gevolg.

De man gaat in hoger beroep via ons kantoor en krijgt alsnog gelijk. Het gerechtshof wijst volledige schadevergoeding toe aan de man, omdat de vrouw de nakoming van de afspraak gefrustreerd heeft.