Instantie: Gerechtshof Amsterdam

Datum uitspraak: 05-02-2013
Datum publicatie: 20-03-2013
Zaaknummer: 200.118.518/01

Rechtsgebied: Civiel recht
Bijzonder kenmerk: Hoger beroep

Inhoudsindicatie:
Vernietiging tussentijdse beëindiging schuldsaneringsregeling. Schuldenares heeft ingrijpende en accurate stappen gezet waarvan de producties bij het beroepschrift getuigen. Beperkte informatieplicht van schuldenares vanwege het ontbreken van een sollicitatieplicht. Behoudens het nog niet starten van vrijwilligerswerk ontbreken andere verwijten die samen voldoende reden vormen om de schuldsaneringsregeling te beëindigen. Misverstand bij schuldenares omtrent de omstandigheid dat de communicatie met de bewindvoerder niet via haar beschermingsbewindvoerder verloopt. Anders dan de rechtbank komt het hof tot de conclusie dat schuldenares haar zaken goed op orde heeft.

Vindplaats: Rechtspraak.nl

 

Commentaar op de uitspraak

Als je te hoge schulden hebt kun je daar van afkomen door in de WSNP te gaan (wet schuldsanering). Om daar in te komen moet je aan heel wat voorwaarden voldoen. En als je er eenmaal inzit, geldt dat nog steeds. Zo moet je de bewindvoerder op de hoogte houden over je financiën en mogen er geen nieuwe schulden ontstaan. Als je geen baan hebt moet je solliciteren, of een vrijstelling aanvragen. Als je je naar de mening van de bewindvoerder niet aan deze verplichtingen houdt dan kan de bewindvoerder tussentijdse beëindiging van de WSNP aanvragen. Dat deed de bewindvoerder.

De rechtbank is het met de bewindvoerder eens. In het vonnis van de rechtbank staat dat onze cliënt zich niet aan de verplichtingen heeft gehouden. Ons kantoor krijgt opdracht om hoger beroep in te stellen bij het gerechtshof.

Het hoger beroep lukt: het gerechtshof draait de beslissing terug. De schuldenaar houdt zich volgens het gerechtshof wel goed aan de voorwaarden. Zij mag de schuldsanering afmaken en is daarna bevrijd van haar schulden.