Als u bent toegelaten tot de Wet schuldsanering (WSNP) kunt u geen alimentatie betalen. De ex-partner is het daar niet altijd mee eens. Soms moet de rechter de knoop doorhakken. Vier vragen over alimentatie betalen en schuldsanering.

Ik betaal alimentatie en kom in de schuldsanering. Wat nu?

Indien u in de schuldsanering komt, daalt uw financiële draagkracht. Dit heeft ook tot gevolg dat u onvoldoende geld heeft om de vastgestelde kinder- en/of partneralimentatie te betalen. Uitgangspunt is dan ook dat tijdens een schuldsaneringsregeling de vastgestelde alimentatie op nul (nihil) wordt vastgesteld.

Gelden er uitzonderingen?

Het is mogelijk dat rekening wordt gehouden met de alimentatieplicht. Een deel van uw inkomen wordt dan gereserveerd voor de alimentatie en gaat dat dus niet naar de schuldeisers. In dat geval hoeft de alimentatie niet op nul te worden vastgesteld. Ook kan van andere omstandigheden sprake zijn, die het niet rechtvaardigen dat de alimentatie tijdens de duur van de schuldsaneringsregeling op nihil wordt gesteld.

Hoe kan de alimentatie op nihil worden gesteld?

Door een advocaat kan bij de rechtbank een verzoek tot nihilstelling van de alimentatie worden ingediend. In beginsel zal zo’n verzoek worden toegewezen, tenzij er sprake is van een uitzondering. Na toewijzing hoeft er voor de duur van de schuldsaneringsregeling geen alimentatie te worden betaald.

Wat kost het?

Omdat u in de schuldsanering zit, komt u in aanmerking voor door de overheid gefinancierde rechtsbijstand. Dit heet ook wel een toevoeging.  Deze toevoeging dekt de advocaatkosten, op een eigen bijdrage na. Deze eigen bijdrage zal waarschijnlijk uitkomen op € 143,00 (met doorverwijzing van Juridisch Loket). Daarnaast zal de rechtbank kosten in rekening brengen. Deze bedragen € 79,00.

Tot slot

Heeft u vragen? Wenst u bijstand inzake de nihilstelling van de kinderalimentatie? Neem gerust vrijblijvend telefonisch contact met ons op of bezoek ons spreekuur.

 

Dit artikel is geplaatst door Leonie Keet

leonie-2016

 

 

 

 

Lees meer over schuldsanering